Nadja Alibekova

Hieronder stel ik mezelf voor aan de hand van een aantal vragen.

Wat is Kantoor Yoga?

Met Kantoor Yoga help ik mensen en voor professionals om zich bewust te zijn van hoe stress werkt en hoe je hier beter mee omgaat. Hoe fijn als je op woensdag niet al helemaal opgevreten wordt door deadlines, dingen die eergisteren af moesten en je eigen gepieker?

Hoe ben je op ‘t idee gekomen om het Van Gedoe naar Geduld Programma te maken?

Ik werkte op een ICT afdeling en ik bouwde applicaties en zorgde dat klanten blij waren en de bouwers gingen doen wat er moest gebeuren. Een complexe omgeving, waarin altijd wel iemand met een sip gezicht wegliep uit een overleg.

Ik voelde constant druk om aan de vraag te willen voldoen. Ik wilde aardig zijn, iedereen tevreden stellen en zei daardoor vaak ‘ja’ terwijl ‘nee’ een veel beter antwoord was. Ik kon moeilijk grenzen stellen en wilde heel graag van alles oplossen voor iedereen.

Voel je ‘m aankomen? Dat ging mis.

Ik keek tegen een stapel werk aan die groter werd. En ik kwam op een punt dat ik wel nee moest zeggen en een groot schuldgevoel nam bezit van mij.

Ik besloot op zoek te gaan naar een manier waarop dit anders kon, hoe ik kon ontspannen. Ik ging toen naar een yogales. Geen idee echt wat het was, ik probeerde het gewoon.

Voor mij werkte het zo goed. En het bracht me inzicht. Ik werd bewust van keuzes, gedachten, ik leerde weer voelen. Voelen, ja want dat was ik best even vergeten.

Vanuit deze fascinatie – en natuurlijk ook mijn pijn en frustratie – wil ik nu andere mensen laten zien dat het anders kan. En daar hoef je niet eerst maanden voor in een burnout te zitten.  

Mijn collega’s zijn absoluut geen, hoe zeg ik dat, Yoga types. Is het dan niks voor ons?

Haha, snap wat je bedoelt. Wat ik met Kantoor Yoga doe is met mensen op de stoel een paar bewegingen doen die je helpen om te ontspannen. Trek je wel eens op een doordeweekse maandag je schouders op om even te ontspannen? Denk je: dat zou ik vaker moeten doen, of dat zou iedereen eens moeten doen?

Yoga kan heel simpel zijn. Meestal zijn mensen soms bang dat ze complexe houdingen moeten aannemen, dat je ineens op je kop moet staan, maar ik beloof bij deze plechtig: zelfs ik ga niet op mijn kop staan. (mocht iemand die onweerstaanbare behoefte hebben om dit wel te doen, ik kijk nergens van op.) Yoga zijn vaak ook subtiele bewegingen. Je collega hoeft het niet eens te zien! : )

Wat doe je momenteel zelf aan yoga?

Ik geef dinsdag, donderdag en vrijdag les aan meest met mannen en vrouwen veel mensen met een drukke baan en veel verantwoordelijk. Ik heb een actieve yogales waar mensen fysiek bezig zijn. Juist daardoor ontspannen mensen in hun hoofd.  

Als iedereen een kloon van jou zou zijn, hoe zou de wereld er dan uit zien?

Nou, afgezien van dat iedereen de hele dag op z’n kop zou staan (geintje), zou iedereen best wel vals in de auto meezingen. En hard ook. Bijvoorbeeld op Alive van Pearl Jam.

Wat is je visie op gezondheid?

Wat ik zie is dat mensen vaak niet luisteren naar hun lichaam. Weken last van je hoofd en toch om kwart voor 12 ‘s avonds nog even snel die drie mails beantwoorden. Alsof het niet kan wachten. (en zo voelt het ook vaak!)

It takes two to tango, ik weet waar ik het over heb, ik was ook zo. En natuurlijk nog soms.

Daarnaast wil ik mensen graag bewust maken van hoe we denken, hoe we eten, en met name ook onze houding. Yoga gaat over hoe je je lijf gebruikt, hoe je ademt.   

Ik ben enthousiast over je sessie en je visie. Ik heb een team, hoe kan ik met je werken?