Geen categorie

Werkstress is je eigen schuld!

Waarom is werkstress toch je eigen schuld? Voordat je dat kan bepalen moet je eerst weten wat dat precies is. Wat is werkstress? Wat is de oorzaak? Hoe kun je deze herkennen? Welke uitwerking heeft het op je lichaam en geest op korte termijn? Maar ook op lange termijn? En is het dan niet zo, dat vanaf het moment dat je bewust bent van de oorzaak, dat de verandering vanzelf al ingezet wordt? Een verandering is alleen vast als je vanuit de wortel deze inzet.

Wat is (werk) stress

Stress is een term die afkomstig is uit de bouw en betekend niets anders dan spanning of druk. Stress is de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp. En afhankelijk van het voorwerp hoeveel stress (of druk) deze aankan. Door te lange blootstelling aan te hoge druk, vertoond zelfs metaal scheurtjes. 

Stress is een natuurlijke reactie die voortvloeit uit een verlangen. Stel je voor je wilt een goede beoordeling krijgen, promotie of waardering van je collega’s om je heen. Om deze verwachting te bereiken wordt er een drive aangewakkerd, gezonde mate van stress. Deze stress zorgt ervoor da je in beweging komt en je doelen voor elkaar krijgt. Je bent dan alerter, je kun je beter concentreren en je kunt da efficiënter werken om je doel te bereiken.

Stress wordt pas ongezond als deze voor alle taken ingezet wordt, voor langdurige periode. En als er niet voldoende hersteltijd is tussen de prestatie momenten.

Hoe herken je ongezonde stress

Bij metaal herken je stress doordat deze scheurtjes vertoond. Bij een mens is dat vergelijkbaar. Op mentaal niveau zal stress zichtbaar zijn doordat iemand vol hoofd heeft. Veel taken maar geen een volledig af kunnen ronden. Vergeetachtigheid, geen focus kunnen hebben en aandacht niet bij kunnen houden.

Ook op fysiek niveau kun je stress snel herkennen. Iemand heeft dan vaak last van de schouders en of onderrug. Maar zo kunnen er allerlei fysieke klachten ontstaan zoals hernia, maagzweer, hyperventilatie, vermoeidheid, hoofdpijn enzovoorts. 

Waarom is (werk) stress je eigen schuld?

Vanuit yogafilosofie geredeneerd komt stress voort uit onwetendheid, of niet bewust zijn  de oorzaak van je handelen.  Wij handelen vaak uit automatische patronen vanuit jezelf of aangeleerd vanuit je omgeving, zoals bijvoorbeeld jezelf wegcijferen. Of door verschillende angsten om geen waardering te krijgen of je baan kwijt te raken.  Ons blik is dan gericht naar buiten. Je blik en zintuigen, die als wilde paarden, ongecontroleerd je alle kanten op trekt. Door deze chaos vergeten wij om eigen grens te trekken, halt te roepen, nee te zeggen tegen taken die niet meer het doel dienen of waar geen ruimte voor is. 

Stress preventie

Om stress dus te voorkomen, of tenminste te beperken mag je wetend en bewust worden.  Je mag je eigen standpunten leren, je patronen, je angsten erkennen en bepalen wat voor jou belangrijk is. Je blik naar binnen keren, luisteren naar je innerlijke stem, je intuïtie en je intellect. Alleen deze stem weet wat goed voor jou is, je verlangens, je behoeften.

De wilde paarden mogen losjes in de teugels, volgens jouw eigen standpunten die ingegeven worden vanuit je intuïtie en je intellect. Zodat je je leven goed kan sturen, juiste keuzes zal maken en duidelijke grenzen aan kan geven aan jezelf en de buiten wereld. Zonder angst en met vertrouwen in jezelf en je eigen gevoel van waarde.

Op dat moment realiseer je dat je hoge werkdruk, of stress vanuit andere hoeken volledig jouw eigen verantwoordelijkheid is. Pas op het moment dat jij de grens trekt, kan de ander iets aan de situatie veranderen en niet eerder. Jij hebt het allemaal zelf in de hand!

Hoe yoga je kan helpen in dit proces

Yoga is meer dan alleen maar wat oefeningen op de mat. Yoga helpt je bewust te worden van je patronen. Want hoe reageer je al je pijn voelt in je lichaam? Verkramp je of wil je vluchten? Zo reageer je ook op situaties met emotionele pijn of angst. Maar ook slaat te stress en spanning in je lichaam op, zoals last op je schouders, onzekerheid in je benen, emoties in je buik.

Door yoga in te zetten op de werkvloer, ontstaan er momenten tussen de werkzaamheden om even stil te staan en je aandacht naar binnen te keren. In deze rust kan je reflecteren, gedachten stroom verstillen. Maar ook de spieren langer maken en dus ruimte creëren in de opgeslagen spanning. Dit zorgt ervoor dat je lichaam en geest een kans krijgen om te herstellen en energie weer gaat stromen. 

Leave a Reply